Alkuun Tallaan reitti Nummijärven reitti Karjalohjan keskustan reitti

LÄHDE MATKALLE

Merestä kulttuurimaisemaksi - matka sanoin, kuvin, kartoin Karjalohjan muinaisuuteen
Tämän aineiston avulla voit tutustua Karjalohjan kiinnostavaan historiaan ja kauniiseen kulttuuriympäristöön. Aikamatka Karjalohjalla aineistoon kokoamamme tekstit, vanhat ja uudet kuvat auttavat liikkumaan ajassa. Olemme opastein merkinneet tarkasteltavaksi erilaisia kohteita Aikamatkan reittien varrella. Reitit löydät tämän sivun alareunasta. Kohteissa käymällä pääset parhaiten etsimään toiminnan jälkiä lähes tuhannen vuoden ajalta. Karttojen avulla löydät esihistorialliset muinaisrannat, jotka ovat muodostuneet jääkauden jälkeen meren pinnan laskiessa. Pukkilanharju muistuttaa meitä mannerjään sulamisen alkuajoista.
Kivikaudesta alkanut ihmisen toiminta Karjalohjalla on jättänyt jälkiä. Aluksi toiminta vaikutti perin vähän alueen ympäristöön, mutta yhdessä luonnonolojen muuttumisen kanssa alkoi vähitellen muovautua nykyisen näköinen Karjalohja. Lähemmäs nykyaikaa tultaessa rautakaudella (vuosina 1000–1300) oli asuminen Karjalohjan alueella jo saanut pysyvämpiä paikkoja, mahdollisesti pienehköjä kyliä.
Aineiston avulla voit huomata maisemassa muutoksia ja kerroksellisuutta, joka voisi jäädä viestiksi meistä tuleville. Tasapainoinen maisema on muodostunut ihmisen vaikutuksesta vuosikymmenten ja -satojen aikana. Viisaasti rakennettu ja ylläpidetty tuottaa meille mielihyvää ja antaa nautinnon tunnetta. Hyvää ympäristöä kannattaa ylläpitää ja kehittää. Maiseman säilyttämiseksi tehty työ edistää kestävää tulevaisuutta.
Pellonkylä Tallaassa
Pellonkylän – Tallaan kulttuurimaisema keväällä 2018.
Kuva: Antti Kähönen/Miika Tenhunen.
Reitit
Aineisto sisältää kolme nimettyä reittiä.
Tallaan reitti, Nummijärven reitti ja Karjalohjan keskustan reitti.
Löydät tienvarrelta useita kohteita, joissa on kyltti. Katso kartasta kohteiden paikat. Lataa älypuhelimeesi QR-koodin lukuohjelma. Teiden varsilla on tolpissa pieniä valkoisia kylttejä. Niiden oikeassa kulmassa on koodi. Osoita puhelimesi koodinlukijalle koodia, niin se avaa puhelimeen linkin juuri oikeaan sivustoon. QR-koodin avulla voit katsoa puhelimella eri lähteistä koottuja tekstejä ja kuvia. Tietojan avulla maisema avautuu kertomaan eletystä elämästä, Näiden reittien varrella voit tutustua niin menneiden kuin nykyisten sukupolvien aikaansaannoksiin.
Hyvää matkaa!
Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry
Risto Kuittinen ja Heljä Järnefelt
Perheentuvan lampaat
Kuvassa Perheentuvan lampaat Nummijärvellä Koskenvuoren torpan pihalla 2018.
Kuva: Antti Kähönen
Aineisto on tuotettu Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen ja Ykkösakselin Leader -rahoituksella vuosina 2018–2019.
Lisäksi työtämme on tukenut Maanmittauslaitos.
Leader - Ykkösakseli Maanmittauslaitos